Havaların ısınmasıyla evcillerimiz için dikkat etmemiz gereken konular
- Defne Yazıcıoğlu
- May 15, 2017
- 2 min read
Havaların ısınmasıyla hem evdeki evcillerimizin hem sokakta yaşayan can dostlarımızın da ihtiyaçları değişmektedir.
Havalar ısınmaya, otlar yeşermeye başlar başlamaz kene ve pire gibi dış parazitler görülmeye başlar. Bunlar hem deride hem de iç organlarda çeşitli sorunlara yol açarlar. Bunun için evcillerimizi özellikle ilkbahar aylarından itibaren dış parazit tedavilerinin düzenli uygulanması gerekmektedir. Bunun için veterinerlerde satılan damla ya da sprey formunda ilaçlar, veya pire tasmalarından faydalanabilirsiniz. Bu ilaçların her 3 ayda bir tekrardan uygulanması gerekecektir. Bazı pire tasmaları 4 aya kadar etkin koruma sağlamaktadır. Kedi veya köpeğiniz için en etkili dış parazit ilacı ve kullanımı hakkında mutlaka veterinerinize danışmanızı öneririz. En etkili ilaca rağmen köpeğimizin üzerinde tek tük keneye rastlayabilirsiniz. Ama bu kene kısa bir süre sonra, çoğalmaya olanak bulamadan ölür ya da köpeği terk eder.
Mevsimsel olarak iç parazit problemleri ile de en sık karşılaştığımız ayların içine girmekteyiz. Bundan dolayı 3 ayda bir iç parazit uygulamaları na da aksatılmadan devam edilmelidir.
Özellikle uzun kıl örtüsüne sahip kedi ve köpek ırkları için bu dönemlerde kuru pisi pisi otları sorun oluşturur. Bilindiği gibi pisi pisi otları girdiği bir yerden kolay çıkmayan, bazen de batabilen otlardır. Köpeklerin gözüne, kulağına, ağzına ve buradan boğazına, hatta cinsel organlarına girip ciddi rahatsızlıklara yol açabilirler. Yine uzun kıllı hayvanların özellikle parmak aralarına batabilir ve hatta deri altında daha derin yerlere ulaşabilirler. Bundan dolayı evciliniz ile yürüyüşlerden dolayı mutlaka kürkünü ve patilerini kontrol etmelisiniz.
Her mevsim değişikliklerinde ama özellikle yaz aylarının başlarında evcillerimizin kıl örtüsü de yenilenir. Bu nedenle hayvanlarda kıl dökülmelerinde ciddi bir artış gözlenir. Söz konusu değişimi hızlandırmak için bu dönemdeki hayvanlar daha fazla taranmalıdır.
Ayrıca bu aylarda alerji başta olmak üzere çeşitli deri sorunları, göz ve kulak hastalıklarına da yazın daha sık rastlanır.
Sıcak ve nemli havalarda solunum ve dolaşım sistemi hastalıkları tetiklenir. Kalp krizleri ve tansiyon sorunlarından dolayı ölümler bu mevsimde daha sıktır. Insanlarda olduğu gibi yaşlı, kalp rahatsızlıği veya diğer bir sağlık sorunu olan, kedi veya köpeklerin bu aylarda sıcaklara daha hassas olabileceğini unutmayınız. Evcillerinizin sıcaktan korunabilmesi için her daim sığınabilecekleri gölgelik bir yere ihtiyaçları olacağını ve asla direk olarak güneş altında tutulmamaları gerektiğini unutmayınız.
Köpekler sıcak havalarda öğle saatlerinde dolaştırılmamalı, hiç bir evcil güneş altında bağlı tutulmamalı, havalanması yetersiz ortamlarda uzun süre bırakılmamalı, aşırı hareketlere maruz kalmamalıdır.
Sıcak ve güneş çarpmaları yaza özgü sorunlardır. Hayvanların ter bezlerinin olmaması nedeniyle sıcaklıktaninsanlardan daha fazla ve derin etkilendiğini, aşırı sıcaklardan kuşların dahi etkilendiğini görürüz. Bundan dolayı gerek evdeki evcilimiz için gerek doğada ve sokaklarda yaşayan hayvanlar için evlerimize, balkonlarımıza, bahçelerimize, sokaklarımızageniş kaplarda taze su koymayı ihmal etmememiz, ve bu suları her gün düzenli bir şekilde tazelememiz gerekmektedir.
Gıda maddelerinin çabuk bozulması nedeniyle gıda zehirlenmeleri ve ishaller daha fazla izlenir. Özellikte sokakta besleme yapan gönüllülerin ve evcillerine ev yemeği veren kişilerin gıdaların her daim taze olmalarına mutlaka özen göstermesi gerekmektedir.
Yazın gelmesiyle evcillerimiz ile daha sık da seyahat imkanları bulmaktayız. Özellikle yaz aylarında arabanın camlarının mutlaka açık olmasına ve evciller asla havasız kalacağı yerlerde ve kutularda taşınmamalıdır. Seyahat boyunca sık aralarla molalar verilmeli, dolaştırılmalı ve su ihtiyacı giderilmelidir. Park halindeki arabalar içersinde kısa süreli dahi olsa kesinlikle hayvan bırakılmamalıdır.
Kaynak: Prof. Dr. Tamer Dodurka'nın bu konu hakkında bilgilendirmelerinden derlemedir.
